CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES

CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007

The remains of the royal stables (Marstall) in the Residence in Munich that are still there today are represented by the almost empty shell of the royal riding school and by its forecourt, the geometry of which has been changed several times. A design is being developed in the context of a competition to transform the classical-style building by Leo von Klenze built between 1817 and 1822 to an internationally outstanding concert hall for an audience of 1,800 or multifunctional event hall.

CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES

CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007

ART DE LUX decided to integrate a concert hall with optimum accoustics into a built environment offering maximum flexibility of use. The design aims at leaving the outside of the building, a protected monument, unchanged and to revive the Marstallplatz by integrating the oval shape of the original free-range area for the royal horses into the space of the square. In the form of a gently sloping terrace it will offer the option of open-air concerts (including a vertically movable orchestra shell), thereby taking away the current aloofness and coldness of the square.

CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES

CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007

The setting apart of the ensemble from the surroundings aand the two additional buildings on the eastern side in front of the royal stables to complement the frame of the square, underlines the intention to revive the historically intended design and to keep it alive in the future.

The concert hall will be equipped with all kinds of technical adjustment options and features so that the level of the orchestra podium and most of floor can be freely adjusted, allowing for a large variety of stage and room configurations.

CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES

CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007

The existing theatre studio and the new generous foyer areas are transferred underground. The highly flexible concept of use allows for open-air concerts as well as separate or connected events in the concert hall and the theatre studio. Individual areas can be separated for receptions.

A special surprise element is the aquarium underneath the orchestra shell featuring regional flora and fauna from Bavaria, which is not only intended to fill the foyer with changing lighting effects but also to underline that the ground on which the Marstall is built was originally part of the Isar river bed.

CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES

CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007

WORKING IN THE ATELIER: MARTA KOPACZ, STEFANIA CONTROZORZI

ACOUSTICS CONSULTANT: MICHAEL PRÜFER (MÜLLER-BBM, BERLIN OFFICE)

VISUALISATION: HH-VISION FRANKFURT/M. + KÖLN

CULTURAL PROJECT ROYAL STABLES
CONCERTHALL AND THEATER ATELIER AT MARSTALLPLATZ, MUNICH (GER), 2007
Sound